Internet of Things (IoT)

Het concept waarbij allerlei apparaten, machines, sensoren en schakelaars met internet en/of met elkaar verbonden worden, noemen we ook wel het Internet of Things (meestal afgekort tot IoT). Omdat deze connected devices vaak een kleine computer (microcontroller) hebben en beslissingen kunnen nemen met informatie van de cloud, worden ze ook wel slimme apparaten of smart devices genoemd.

Everdune biedt een flexibel en schaalbaar platform waarmee allerlei devices bij jouw klanten, binnen je bedrijf of in je stad slim gemaakt kunnen worden. Data afkomstige van apparaten en sensors kunnen we inzichtelijk maken met apps en dashboards. Zo realiseren we -waar nodig samen met specialisten in ons netwerk- de complete oplossing die aansluit op jouw situatie en wensen.

Raspberry Pi microcontroller

Kansen met smart devices

Het concept van IoT is niet nieuw en werd voorheen ook wel M2M of telematica genoemd. Het is nu alleen relevanter en toegankelijk geworden, omdat elektronica veel kleiner en goedkoper is geworden. Daarnaast is mobiel internet via Wifi of 4G vrijwel overal beschikbaar en biedt de cloud de benodigde schaalbaarheid en connectiviteit. Ook zijn er LPWAN-netwerken die wireless communicatie met energiezuinige devices makkelijker maken, zoals LoRa, Sigfox en NB-IoT.

Deze ontwikkelingen bieden kansen voor bedrijven, overheden en andere organisaties. Je kan nieuwe mogelijkheden toevoegen aan bestaande apparaten, nieuwe diensten bedenken of zelfs nieuwe verdienmodellen toepassen. Dit betekent niet alleen een innovatief imago voor je organisatie, maar ook meer inkomsten.

Een huis waarin IoT wordt ingezet om bepaalde taken te automatiseren noemen we ook wel een smart home. Naast huizen kunnen ook complete steden slimmer worden gemaakt, om bijvoorbeeld de veiligheid te vergroten, leefbaarheid te verhogen of onderhoudskosten te verlagen. Bijna elke grote gemeente in Nederland is ondertussen bezig met toepassingen die bijdragen aan de ideale smart city. Een derde belangrijke markt (waarbij zowel overheid als bedrijfsleven betrokken is) is smart mobility, waarmee bijvoorbeeld files verminderd kunnen worden.

Industry 4.0

Smart devices en de cloud bieden ook grote kansen voor de industrie. Het slimmer aansturen en onderhouden van fabrieken door gebruik te maken van informatie van sensors wordt ook wel smart industry of industry 4.0 genoemd. Dit geldt niet alleen voor de maakindustrie, maar ook voor agrarische bedrijven en de voedselindustrie.

Met machine learning kunnen meetgegevens van sensoren bijvoorbeeld worden gebruikt om te voorspellen wanneer onderhoud plaats moet vinden. Het verwerken van de grote hoeveelheid gegevens en het berekenen van de voorspellingen vindt meestal plaats op een cloudplatform. Voor deze big data is namelijk veel reken- en opslagcapaciteit nodig.

Een ander belangrijk onderdeel in IIoT (Industrial Internet of Things) is de edge gateway. Dat is een soort slimme router die verbonden is met de devices in de digitale fabriek en met het IoT cloud platform. Omdat niet alles verwerkt hoeft te worden door de cloud kan de gateway real-time zelf beslissingen nemen of filteren welke informatie doorgestuurd moet worden. Daarnaast kunnen deze intelligente gateways bepaalde communicatieprotocollen van de devices vertalen in protocollen die het online IoT platform ondersteunt.

AWS Cloud

Schaalbaar IoT platform

Wij bieden met Everdune Beachgrass een schaalbaar cloud-platform waarop zowel ‘dingen’ als apps aangesloten kunnen worden. Groeien naar vele duizenden devices is voor ons geen probleem. Voor de optimale werking en schaalbaarheid wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de standaard IoT diensten van Amazon Web Services. Denk bijvoorbeeld aan services voor MQTT communicatie met de aangesloten apparaten, device management voor over-the-air (OTA) firmware updates en een rules engine voor business logica. Als je een deel van de rekenkracht wilt verplaatsen naar de locatie van je sensoren (edge computing), dan maken we daarvoor graag gebruik van AWS Greengrass Core.

Door gebruik te maken van AWS cloud is het ook makkelijker om je platform uit te breiden met andere functionaliteiten van Amazon, zoals bijvoorbeeld analytics en machine learning. Daarnaast geven we de voorkeur aan open standaarden en API’s, zodat integratie met systemen van derden eenvoudig is.

We begrijpen als geen ander dat security en privacy van IoT oplossingen topprioriteit heeft. Alle data van jouw devices is uiteraard eigendom van jou en/of jouw klanten. Wij zorgen samen met Amazon voor de veilige opslag en verwerking.

Smartphone app voorbeeld visualisatie data

Smartphone & apps

Een smartphone app of web applicatie kan een waardevolle uitbreiding zijn voor je connected device of complete IoT-oplossing. Het stelt jou, je werknemers of je klanten in staat om apparaten te bedienen of te monitoren. Dit kan in de vorm van een eenvoudig soort afstandsbediening tot een compleet dashboard waarin ook gelijk bijgestuurd kan worden.

Via push notificaties kan de gebruiker van de app direct op de hoogte worden gebracht als zich een situatie voordoet waarop actie ondernomen moet worden. Denk bijvoorbeeld aan een sensor waarbij een grenswaarde wordt overschreden.

Omdat smartphones toegang hebben tot Wifi en 4G worden ze voor sommige toepassingen, zoals fitness trackers, ook gebruikt als een soort mobiele gateway tussen een gadget en het online platform. De smartphone kan dan via Bluetooth Low Energy (BLE) of NFC communiceren met ‘dingen’ in de buurt en de informatie vervolgens doorsturen naar de cloud.

Wil je met IoT aan de slag?

Van een simpel idee tot een compleet platform. Samen met onze partners helpen we je graag het ontwerpen, ontwikkelen en lanceren van een succesvolle IoT-oplossing.

Ook hierbij adviseren we om klein te beginnen. In veel gevallen is het zelfs handig om eerst een prototype te (laten) maken, dit op kleine schaal te testen en daarna pas de volledige implementatie te starten.

Op zoek naar een IoT ontwikkelaar of IoT architect? Of wil je eerst meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.


Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan verder in deze gerelateerde blog-artikelen: