Platform migratie en optimalisatie

Heb je al een bestaand platform of een bestaande applicatie? Dan helpen we je graag stap voor stap om daar een betrouwbaarder, kostenefficiënter en meer toekomstvast platform van te maken.

Hierbij doorlopen we één of meer van de volgende stappen

 • Analyse huidige situatie
 • Migratie naar de cloud
 • Optimalisatie

Bestaand platform analyseren

Vaak wordt er een noodzaak gevoeld om een bestaand platform te optimaliseren. Bijvoorbeeld omdat er onzekerheid is over de snelheid waarmee de dienst hersteld kan worden als er iets uitvalt, hosting-kosten die te hoog te worden of angst dat de security niet op orde is.

Bestaand digitaal platform analyseren

In veel gevallen is het dan belangrijk om eerst goed in kaart te brengen hoe de software op hoofdlijnen is opgezet, of bepaalde zorgen terecht zijn en wat de oorzaken van de problemen zijn. Op basis van die analyse kunnen acties bedacht en gerealiseerd worden om het platform te verbeteren en te optimaliseren.

Migreren naar de cloud

Als applicaties nog draaien op traditionele eigen of gehuurde servers, dan is migratie naar de cloud in veel gevallen een slimme eerste optimalisatie om tot een betrouwbaar toekomstvast platform te komen.

Bestaande applicaties of platformen migreren naar de cloud

Voordelen van migratie naar de cloud zijn onder andere:

 • Geen aanschaf en/of beheer van eigen hardware en standaard software
 • Wijzigingen op je platform kan je sneller doorvoeren
 • Opslagcapaciteit en schaalbaarheid zijn praktisch onbeperkt
 • Grote keuze aan bouwblokken t.b.v. innovatie (zoals AI, IoT, etc.)
 • Security en betrouwbaarheid zijn voor groot deel al standaard geregeld

Heb je nog applicaties of andere systemen die niet (of nog niet) gemigreerd kunnen worden naar de cloud? In dat geval kan je kiezen voor een hybride cloudstrategie. Hierbij draait een deel van het platform (on-premise) op je eigen servers en een deel in de cloud.

Daarnaast kan je ook zonder problemen gebruik maken van meerdere cloud-aanbieders (multi-cloud strategie). Via VPN’s of API’s kunnen verschillende cloudomgevingen met elkaar verbonden worden.

Optimaliseren van je platform

Met alleen het verhuizen van je software naar de cloud ben je er nog niet. Zonder optimalisatie is vaak de beschikbaarheid van je platform nog ondermaats zijn en de kosten hoger dan nodig.

Er zijn een aantal dingen die we samen met jou kunnen doen om onder andere de kosten te verlagen, betrouwbaarheid te vergroten en security te verbeteren:

 • Infrastructure as code
 • Dynamisch schalen
 • Standaard bouwblokken
 • Security scan
 • Serverless functies

Je organisatie en de omgeving verandert continu, daarom helpen we je ook na migratie en optimalisatie graag om je digitale infrastructuur blijvend op orde te houden: continuous digital.

Infrastructuur als code

De inrichting van je cloudomgeving kan je doen via het dashboard van je cloudprovider, maar dat is niet verstandig. Als je je omgeving opnieuw wilt opzetten of een kopie wilt hebben om op te testen, dan moet je alles weer opnieuw met de hand configureren. Een foutje is dan zo gemaakt.

Het inrichten van je cloud-infrastructuur automatiseren d.m.v. infrastructure as code

De oplossing is om je cloud-infrastructuur vast te leggen in code en templates. Dat wordt ook wel infrastructure as code (IaC) genoemd. Met die code kan je geautomatiseerd een cloudomgeving inrichten of (bij wijzigingen) testen en updaten. Dit maakt het ook makkelijker om wijzigingen terug te draaien. Wij helpen je graag om je bestaande infrastructuur vast te leggen in code.

Dynamisch schalen

Het voordeel van de cloud is dat je vrij snel en eenvoudig de capaciteit kan vergroten en verkleinen door virtuele servers en/of Docker-‘containers’ bij te schakelen of uit te zetten. Dit betekent dat je op rustige momenten minder servers kan laten draaien, zodat je niet onnodig betaalt voor ongebruikte capaciteit.

Verlaag je kosten door dynamisch te schalen

In sommige gevallen wordt dat automatisch gedaan door de cloudaanbieder, maar in andere gevallen moet je dit zelf configureren. Je kan niet alleen schalen op bepaalde tijdstippen, maar bijvoorbeeld ook op basis van de belasting van je draaiende server(s). Zodra je dat goed hebt ingesteld, dan worden extra servers en/of containers automatisch gestart zodra het drukker wordt.

Standaard bouwblokken

De grote cloudaanbieders hebben allerlei standaard bouwblokken die je kan gebruiken. Voor veel van die bouwblokken moet je betalen, maar dat kan goedkoper zijn dan het gebruiken van je eigen softwarecomponenten. Denk bijvoorbeeld aan standaard bouwblokken voor het opzetten van API’s, queues en push notificaties.

Maak zoveel mogelijk gebruik van bestaande cloud-diensten

Na de analyse van je omgeving kunnen we doorrekenen of het interessant is om bepaalde componenten in je platform te vervangen door standaard bouwblokken van een cloudprovider. Ook qua security en beheer hebben standaard bouwblokken vaak de voorkeur boven maatwerk.

Security scan

Cloudproviders bieden een hoop hulpmiddelen om je infrastructuur en platform te beveiligen, maar door dingen niet goed te configureren kan je soms onbedoeld kwetsbaar zijn. Een datalek is niet alleen ontzettend vervelend voor je gebruikers, maar kan ook resulteren in reputatieschade en boetes voor je bedrijf.

De cloud is de meest veilige oplossing, als je weet wat je doet

Wij kunnen je infrastructuur en platform controleren op security-problemen. De oplossingen overleggen we met jou en kunnen we waar nodig direct doorvoeren in je ‘Infrastructuur als Code’-templates en/of platformsoftware.

Serverless functies

Grotere stappen kan je maken met schaalbaarheid en het verlagen van kosten door gebruik te maken van serverless functies (FaaS). Door onderdelen van je platform te herschrijven naar serverless functies worden de maandelijkse kosten lager dan bij het gebruik van virtuele servers of containers.

Herschrijf eventueel bestaande applicaties en systemen naar serverless microservices

Serverless betekent dat je als afnemer van dat soort diensten je niet meer druk hoeft te maken over de server, zoals het besturingssysteem of andere serversoftware. In het geval van serverless functies bedenk en maak je alleen losse stukjes code of formules (je kan ze ook microservices noemen). Zo’n functie gaat wat informatie in, er wordt wat mee gedaan en er volgt een resultaat.

Ook alle nieuwe platformen die we ontwikkelen op basis van Beachgrass maken zoveel mogelijk gebruik van serverless functies. Lees hier meer over Beachgrass