Android app ontwikkeling

Wil je een Android app laten maken? Wij helpen je graag! Android is een door Google ontwikkeld besturingssysteem voor mobiele apparaten. In Nederland heeft het een marktaandeel van ongeveer 60% en wereldwijd zelfs meer dan 75%. Wil jij jouw app voor consumenten beschikbaar maken? Dan is een app voor dit besturingssysteem zeker een must!

Bij Everdune Mobile hebben we al meerdere bedrijven en organisaties geholpen met het op de markt brengen van native Android apps. Zo hebben we bijvoorbeeld de navigatie-app Routeradar en de Radboudumc AED4.EU app ontwikkeld.

Dit platform:

  • Heeft het grootste marktaandeel van alle mobiele platformen,
  • Biedt door haar uitbreidbaarheid veel mogelijkheden voor innovatieve apps,
  • Is makkelijk om snel apps voor te publiceren in Google Play Store.

Android: open, maar ook gefragmenteerd

Een belangrijk kenmerk van Android is dat het voor een groot deel open source is. Dit betekent dat ook andere softwareontwikkelaars de code kunnen gebruiken en aanpassen.
Het voordeel hiervan is dat meerdere hardware-leveranciers dit mobiele besturingssysteem gebruiken voor hun toestellen. Consumenten krijgen daardoor toegang tot meer apps en Android app ontwikkelaars hebben een grotere afzetmarkt.

Voor een ontwikkelaar is de fragmentatie die hierdoor ontstaat wel een groot nadeel. Er zijn ontzettend veel verschillende merken en typen Android-toestellen op de markt, die op een aantal vlakken van elkaar verschillen. Zo is er een grote diversiteit aan schermafmetingen en is vaak ook het besturingssysteem per merk net iets anders. Voor de developer is het dus een uitdaging om te zorgen dat de app op elk device goed werkt.

Android apps laten maken

Om Android apps te kunnen maken heb je een ontwikkelomgeving nodig. Wij gebruiken daar Android Studio voor. Dit is de officiële omgeving die Google levert.

De meest gebruikte programmeertaal voor deze apps is Java. Toch wordt er tegenwoordig ook steeds vaker gebruik gemaakt van de modernere programmeertaal Kotlin.

Softwarecomponenten van Google of andere programmeurs kunnen snel en eenvoudig met behulp van tools zoals Gradle aan een app worden toegevoegd. Samen met nieuwere programmeertalen, zoals Kotlin, kunnen we op die manier sneller en tegen lagere kosten Android apps ontwikkelen.

Google Play Store

Als je een app laat maken of zelf hebt gemaakt, dan moet deze daarna natuurlijk makkelijk te downloaden zijn door je doelgroep. Gelukkig hebben de meeste Android smartphones en tablets standaard toegang tot de Google Play Store.

Over het algemeen kan een ontwikkelaar snel na het uploaden van de app op Google Play deze publiceren in de Store. Ook Google heeft richtlijnen waar je je aan moet houden, maar de apps of updates worden veel sneller gecontroleerd dan bij Apple.

Als de distributie is voltooid, dan is het even tijd voor een feestje. Daarna moet je snel weer luisteren naar de feedback en reviews van je gebruikers.

Elke update een betere app!

Wil een Android app (laten) maken, maar heb je nog vragen? Bel ons gerust op 076 204 31 11 of gebruik ons contactformulier en we helpen je graag verder!