Deze maand bestaan we 10 jaar met Everdune Mobile! Een mooi moment om terug en vooruit te blikken.
We begonnen in 2009 eigenwijs met het idee om een nieuwe leeromgeving voor het onderwijs te ontwikkelen, maar al snel kwamen we erachter dat dat geen gemakkelijke opgave zou worden. Scholen lijken (of leken) toch vrij conservatief te zijn als het over de IT-omgeving gaat…
De eerste apps
Op dat moment was ook de iPhone bezig met een revolutie. De App Store was nog maar net gelanceerd en mensen kwamen met leuke ideeën hoe ze het relatief grote scherm en de sensoren (zoals GPS en camera) slim konden benutten. Binnen de kortste tijd ontwikkelden we apps voor iOS, Android en (toen nog) BlackBerry in opdracht van allerlei mooie bedrijven en andere organisaties. Elke app werd gebouwd met de native ontwikkeltools. Dit betekende vaak (ook voor eenvoudige apps) een dubbele of driedubbele investering voor de klant als de app beschikbaar moest zijn op meerdere platformen.
Daarnaast maakten onze apps vaak gebruik van een backend (voor bijvoorbeeld de opslag van data) dat gebaseerd was op Drupal of WordPress. Het lukte ons altijd, maar we liepen toch tegen beperkingen aan. Deze CMS-systemen zijn ooit ontstaan als oplossingen voor het eenvoudig kunnen bouwen en onderhouden van een website, en niet als backend voor apps.
Backend-as-a-service
Door deze onvrede over het gebruik van een CMS als backend gingen we nadenken over een goede vervanger. Zover ik terug kan vinden noemden we op 19 september 2013 voor het eerst “Everdune Cloud” als oplossing. Een echt concreet beeld hadden we nog niet. Een stukje uit de chat tussen Robin en ondergetekende:
“Dus: (…) Op lange termijn: Everdune Cloud. Een "Backend as a Service" ecosysteem. Gepersonaliseerde digitale ervaringen op elke "Everdune Cloud"-powered app op elk scherm (Phone, Tablet, Web). Het ecosysteem biedt data, authenticatie (gebruikersbeheer), notificaties, voice diensten, analytics. Zelf of i.c.m. partners.” (2013)
Vervolgens hebben we (in het kader van niet het wiel opnieuw uitvinden) gebruik gemaakt van het cloudplatform met de naam Parse. Maar een paar jaar na de overname door Facebook werd door het moederbedrijf de stekker uit het platform getrokken. Er moest snel door ons een vervangend cloudplatform worden ontwikkeld, waarbij we zelf meer controle hadden over de techniek en de continuïteit: Everdune Cloud.
Nu, ruim 5 jaar nadat we het bedachten, gebruiken meerdere klanten Everdune Cloud. Een veilig en krachtig platform voor allerlei soorten apps: Mobiel, web, voice of IoT. Het biedt niet alleen functionaliteit, zoals push notificaties en analytics, maar ook flexibiliteit. Hierdoor kunnen onze klanten sneller vernieuwende diensten op de markt brengen of hun eigen diensten digitaliseren. Op marketingblogs wordt de term “digitale transformatie” gebruikt. Wij noemen het “grenzeloos vernieuwen”.
Cross-platform app ontwikkeling
Naast de ontwikkeling van Everdune Cloud, hebben we de afgelopen jaren ook continu ons ontwikkelproces voor apps verbeterd. Zo zijn we begin 2015 gestart met het gebruik van Xamarin. Een platform dat het eenvoudiger maakt om bepaalde type apps in één keer voor meerdere mobiele besturingssystemen (zoals iOS en Android) te ontwikkelen. Hierdoor kunnen klanten tegen relatief lagere ontwikkelkosten meer platformen en dus ook meer mensen bereiken.
Blijkbaar was het framework van Xamarin geen gekke keuze, want een jaar later kocht Microsoft Xamarin voor (waarschijnlijk) $ 400 à $ 500 miljoen. Voor complexere applicaties, zoals apps met navigatie of veel animaties, kiezen we nog steeds voor ontwikkeling met de native platformspecifieke tools.
Komende 10 jaar
De snelheid waarmee technologische ontwikkelingen elkaar opvolgen maken het lastig -of misschien wel onmogelijk- om voorspellingen te doen over de komende 10 jaar. Toch wil ik 3 ontwikkelingen noemen waarvan wij denken dat ze belangrijk zullen zijn de komende 10 jaar.
Ten eerste denken we dat er nog veel winst valt te behalen bij allerlei soorten bedrijven als ze (meer) gebruik gaan maken van cloud-technologie. Als bedrijf kan je je daarmee focussen op het toevoegen van waarde i.p.v. het onderhouden van servers. Daarnaast is de flexibiliteit die je ervoor terug krijgt enorm. Niet alleen qua schaalbaarheid, maar ook de snelheid waarmee je (tegen lage kosten) kan experimenteren.
Daarnaast zal voice-technologie de komende jaren populairder worden. De oudere generatie vindt het misschien niks om tegen een apparaat te praten en er ontbreken in Nederland nog wat killer-toepassingen, maar er volgt een generatie die opgegroeid is met Siri en andere assistants. Die gaan ‘gewoon’ praten met hun huis, (zelfrijdende) auto en andere spullen.
De derde ontwikkeling is IoT (Internet of Things). Door de steeds goedkopere, snellere en kleinere computers wordt het makkelijker om allerlei apparaten, machines en fabrieken ‘slimmer’ te maken. Zelfs zonder internetverbinding kunnen deze apparaten zelf en/of met elkaar hun functie optimaal uitoefenen. Machine learning speelt hierin ook een belangrijke rol.
De nieuwe apps
De “app” is ondertussen dus niet meer alleen voor smartphones. Deze ‘kleine’ applicaties -met elk een duidelijke taak- kunnen nu ook geïnstalleerd en gebruikt worden op voice assistants, virtual reality brillen, slimme huishoudelijke apparaten, etc. Soms zijn ze zichtbaar, soms hoorbaar en steeds vaker gaan we niet eens meer merken dat ze er zijn.
De komende 10 jaar blijven we bedrijven helpen om zich aan te passen aan deze veranderende wereld. Eén ding staat vast, saai wordt het niet!
P.S. Onderwijs vinden we nog steeds belangrijk en interessant! Heb je frisse ideeën voor apps of online platformen in het onderwijs? Geef ons dan zeker even een belletje ;-)
Proost! 🥂