Amazon Web Services (AWS)

Hulp nodig bij het inzetten van AWS cloud en zoek je een gespecialiseerde AWS partner? We kunnen ons voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet of halverwege vastloopt. Voor veel van onze klanten gebruiken we Amazon Web Services ter ondersteuning van hun platformen en apps. Denk bijvoorbeeld aan authenticatie van gebruikers, data-opslag en het uitvoeren van business logica. Door die ervaring zijn we de afgelopen jaren gegroeid tot AWS specialist.

Logo Amazon AWS

Als AWS partner delen we onze kennis van het ontwerpen, ontwikkelen en beheren van schaalbare platformen o.b.v. Amazon Web Services ook graag met jou. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Advies kostenefficiënte architectuur
  • Analyse en verbetering security
  • Ontwikkeling serverless cloud-software
  • Procesverbetering door "infrastructure as code"
  • Ondersteunen van je eigen ontwikkelaars

Op onze pagina over het optimaliseren van (cloud-)platformen staat meer informatie hoe wij je kunnen helpen met bovenstaande zaken.

Schaalbaar & flexibel met cloud computing

Twee grote voordelen van cloudtechnologie zijn de schaalbaarheid en de flexibiliteit. Dit kan zowel zijn op het vlak van infrastructuur (IaaS) als software (SaaS).

Als het succes van je product, dienst of organisatie toeneemt, dan moet vaak ook de capaciteit van de IT infrastructuur en applicaties mee kunnen groeien. In het verleden betekende dat extra hardware aanschaffen en inrichten. Dit zijn vaak flinke investeringen en het opschalen kost veel tijd.

Door gebruik te maken van clouddiensten betaal je voor de reken- en opslagcapaciteit die je nodig hebt. Wordt er even meer of minder gebruik van gemaakt, dan kan je de capaciteit ook snel automatisch of handmatig aanpassen. Zo kan bijvoorbeeld een startup de kosten zo laag mogelijk houden, maar wel snel opschalen zodra zijn app of platform echt populair wordt.

Capaciteit automatisch of handmatig aanpassen o.b.v. gebruik

Een hybride infrastructuur waarbij de (on-premise) hard- en software op je eigen locatie gekoppeld wordt met de cloud is natuurlijk ook een optie. Vooral bij grotere ondernemingen wordt hier vaak voor gekozen.

Daarnaast biedt de cloud ook de mogelijkheid om bepaalde diensten voor korte tijd te gebruiken. Bijvoorbeeld voor experimenten of ingewikkelde berekeningen. Flexibiliteit die noodzakelijk is om te kunnen vernieuwen.

Serverless architectuur voor SaaS

Met de komst van virtuele cloudservers hoefde je je als ontwikkelaar niet meer druk te maken over de hardware of de virtualisatiesoftware. De virtuele server had je nog wel alle controle over. Bij een serverless architectuur hoef je jezelf ook niet meer druk te maken over de virtuele server. Je weet niet op welke server (fysiek of virtueel) je code of applicatie precies wordt uitgevoerd.

Dit betekent dat je je als ontwikkelaar vooral kan richten op het realiseren van de business logica voor je oplossing. Daarnaast wordt schaalbaarheid in die architectuur nog makkelijker. In het geval van virtuele servers heb je namelijk zelf controle over het op- of terugschalen, maar voor serverless diensten zorgt Amazon daarvoor.

Diverse diensten van Amazon, zoals de authenticatie met Amazon Cognito, passen perfect in een serverless architectuur.

Voor de virtuele servers betaal je voor de uren dat de server draait, maar bij serverless diensten is het vaak een klein bedrag per aanroep of per bericht. Zowel voor een SaaS startup als voor de enterprise kan dit in veel scenario’s heel interessant zijn.

Big data & analytics

De vrijwel onbeperkte schaalbaarheid van de AWS cloud zorgt ook voor nieuwe mogelijkheden. Technieken die voorheen alleen voorbehouden waren voor grote bedrijven, zijn nu ook toegankelijk geworden voor het MKB en startups.

Het verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden data is een voorbeeld daarvan. Big data vraagt niet alleen om opslag dat kan meegroeien, maar vaak ook om rekenclusters. Die parallelle rekenmachines zijn nodig om de grote hoeveelheden data snel te verwerken en er informatie uit af te leiden die waardevol is voor je bedrijf.

Analyseer en visualiseer je data

De verzamelplaats voor een grote hoeveelheid data noemen ze ook wel een “data lake”. Vanuit daar kan de data gestructureerd worden opgeslagen in een “data warehouse”. Dat is database software die er speciaal voor is gemaakt om complexe queries uit te voeren op grote hoeveelheden data, bijvoorbeeld met analytics tools zoals Tableau.

Machine learning (dat ook een onderdeel is van kunstmatige intelligentie) is een andere vernieuwende techniek die Amazon laagdrempeliger heeft gemaakt. Hiermee kan de rekenkracht van de cloud ingezet worden om de computer iets te leren. Door deze eerst veel vragen te geven met het juiste antwoord, kan deze later bij een soortgelijke vraag zelf het goede antwoord bepalen. Bij e-commerce wordt dit gebruikt om je relevante producten aan te bieden op het juiste moment. In de industrie wordt machine learning met IoT gebruikt om machines efficiënter te gebruiken.

Hoe veilig is de cloud?

Veel mensen denken dat de cloud onveilig is. Dat is niet terecht. Als er een lek is, dan is dat vaak als gevolg van onveilige wachtwoorden of het verkeerd configureren van bepaalde diensten. Over het algemeen is AWS cloud namelijk veiliger dan zelf servers beheren. Bij gebruik van AWS zorgt Amazon bij de meeste diensten voor het up-to-date houden van de hardware, het besturingssysteem en haar eigen software. Als klant van AWS moet je dan alleen nog zorg dragen voor de veiligheid van je eigen oplossing. Dit noemt Amazon het “shared responsibity”-model.

Shared responsibility model v2.59 van Amazon Web Services

Met betrekking tot privacy kiezen wij er altijd voor om gebruik te maken van een data center van AWS in Europa. Voor klanten in Nederland maken we bijna altijd gebruik van de locaties in Ierland (“eu-west-1”) of Frankfurt (“eu-central-1”). Er is op dit moment nog geen volwaardig data center van Amazon in Nederland, maar wel meerdere “edge” locaties in Amsterdam.

Amazon biedt op haar website veel informatie hoe ze zorgen voor security en privacy. Als ook je eigen organisatie en software op orde is, dan is compliance met GDPR (AVG) geen probleem.

Hulp nodig met AWS?

Een aantal jaar terug hebben we ervoor gekozen om de clouddiensten van Amazon te gebruiken als basis voor de platformen die we realiseren met Beachgrass (voorheen Everdune Cloud). Een belangrijke reden hiervoor is de kwaliteit en compleetheid van de beschikbare componenten. Daarnaast is Amazon marktleider, waardoor er een hoge mate van garantie is op de continuïteit van de dienstverlening. Andere grote cloud providers zijn momenteel Microsoft Azure, IBM Cloud en Alibaba Cloud.

Meerdere klanten van ons maken direct of indirect (via Everdune Beachgrass) gebruik van Amazon Web Services, zoals BesizedSjipit en DELA. De kennis die we daarbij hebben opgedaan gebruiken we graag om anderen te helpen!

Ben je benieuwd hoe AWS cloud je bedrijf sneller en flexibeler kan maken? Welke nieuwe mogelijkheden hij biedt? En wat er nodig is voor beveiliging? Advies, inrichting of ontwikkeling; wij helpen je graag als AWS partner bij het efficiënt inzetten van Amazon Web Services.


Wil je meer weten over AWS? Lees dan verder in deze gerelateerde blog-artikelen: