Wat kost het ontwikkelen van een app?

Veel mensen vragen zich af wat het kost om een platform en/of app te (laten) ontwikkelen. Die vraag is niet makkelijk te beantwoorden. De prijs is namelijk afhankelijk van dingen zoals functionaliteit, complexiteit en ontwerp. Wel kunnen we onze richtprijzen en aanpak beschrijven, waarmee wij de kosten bepalen voor het maken van een app, web-app of volledig platform.

Laten bouwen of zelf ontwikkelen?

Wat je eerst moet bepalen als je de kosten van het ontwikkelen van een app wilt weten, is of je de app laat bouwen of dat je deze zelf gaat ontwikkelen. Als je wat programmeerervaring en vooral tijd hebt, dan kan je zelf aan de slag gaan met app-ontwikkeling. De meeste ontwikkeltools voor bijvoorbeeld iOS, Android en Xamarin zijn gratis beschikbaar, waardoor je genoeg mogelijkheden hebt om jouw app tegen zo laag mogelijke kosten zelf te ontwikkelen.

Heb je minder ervaring, minder tijd en/of wil je er zeker van zijn dat jouw app goed gaat werken? Dan kan het interessanter zijn om de app te laten bouwen door een gespecialiseerd bureau. Wij ontwikkelen sinds 2009 al maatwerk apps en platformen. Alle problemen waar je tegenaan kan lopen als je zelf een app gaat ontwikkelen, hebben wij waarschijnlijk al een keer gezien en opgelost.

Wil je zelf ook de kennis in huis hebben of halen? Dan kunnen we ook onderling bespreken wie wat doet, je adviseren en kennis aan jou of je collega’s overdragen.

Richtprijzen

Voordat we een inschatting kunnen maken, is het goed dat je weet wat je ongeveer kunt verwachten. Op basis van onze ervaring kunnen we de volgende richtprijzen geven voor de stappen in ons app ontwikkelproces:

Conceptontwikkeling
€ 1.400,- tot € 6.000,-
Design
€ 2.000,- tot € 7.000,-
Development
€ 12.000,- tot € 40.000,-
Service contractv.a.€ 225,- per/maand


Uitgangspunt bij deze prijzen is dat het gaat om de ontwikkeling van de eerste versie van een gemiddelde maatwerk app met een back-end platform. We noemen dit vaak ook het Minimum Viable Product (MVP).

Niet iedereen doorloopt dezelfde stappen. Wat nodig is (ook na de lancering van de eerste versie) bekijken en bespreken we altijd samen met jou.

Daarnaast moet je rekening houden met eventuele andere kosten, zoals het gebruik van Everdune Beachgrass en/of de kosten bij Apple of Google om apps te mogen publiceren in de app stores. Door je apps regelmatig te onderhouden blijven ze ook op nieuwe toestellen en na updates van het besturingssysteem goed werken.

Inschatting maken

Voordat we een definitieve offerte met de kosten voor het ontwikkelen van jouw app opstellen, maken we eerst een schatting. Doordat er veel factoren zijn die invloed hebben op de kosten, is daar helaas niet een simpele calculator voor.

Voordat we een betrouwbare inschatting kunnen maken, proberen we eerst alle wensen en eisen zo helder mogelijk te krijgen. Soms lukt dat door nog een paar extra vragen te stellen en soms is er een brainstormsessie voor nodig om het idee nog iets verder uit te werken.

Vervolgens breken wij alle wensen en eisen op in kleine stukjes die we los beter kunnen inschatten. De inschattingen maken we altijd met 2 of meer personen, zodat ze realistisch en betrouwbaar zijn. Alle losse uren tellen we vervolgens bij elkaar op. Op basis van het totaal aantal uren, de complexiteit en eventuele risico’s berekenen we vervolgens de bandbreedte voor de kosten.

Vaste prijs of uurtarief?

De twee meest gangbare manieren om de ontwikkeling in rekening te brengen zijn:

  • Nacalculatie o.b.v. een uurtarief
  • Fixed price (vaste-prijs)

Beide soorten zijn mogelijk en hebben allebei hun eigen voor- en nadelen, maar in onze ervaring werkt op basis van nacalculatie het beste voor platform- en app-ontwikkeling. Dit biedt namelijk meer flexibiliteit gedurende het agile ontwikkeltraject om requirements bij te stellen. Dit gebeurt regelmatig omdat je bijvoorbeeld nieuwe inzichten krijgt op basis van tussentijdse testen of een snel veranderende markt.

De eerste optie vraagt meer vertrouwen in de leverancier. Heldere afspraken over de samenwerking helpen daarbij.

Offerte & bubbels

Als de inschatting gemaakt is en de manier van factureren gekozen, dan kan een offerte worden opgesteld. Hierin wordt onder andere de oplossing beschreven, de doorlooptijd, de kosten voor de ontwikkeling en wat er opgeleverd zal worden.

Hierin wordt ook verwezen naar onze algemene voorwaarden van Nederland ICT en afspraken gemaakt over de overdracht van intellectueel eigendom.

Nog twee handtekeningen onder het contract en dan proosten we op een mooie samenwerking!


Wil je weten of een app de oplossing voor jou is? Misschien zijn deze blog-artikelen dan interessant:


(Alle prijzen zijn in euro’s en exclusief BTW)