Scan & Plan: conceptontwikkeling

Heb je een idee voor een platform, een app of een IoT oplossing? Dan is het verstandig om je idee te testen, valideren en uit te werken voordat je het laat ontwikkelen. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. Door eerst een concept te ontwikkelen zorg je ervoor dat kostbare tijd niet verkeerd wordt besteed. Je investeert zo gerichter en met zekerheid in vernieuwing.

Everdune neemt je met Scan & Plan in 4 stappen mee naar een goed concept voor jouw oplossing. Het resultaat? 

Stap 1: Richting en randvoorwaarden bepalen

De eerste stap is analyseren en vaststellen welk probleem opgelost moet worden en wat het uiteindelijke doel is. Bij elke keuze die je nog moet gaan maken kan je vervolgens checken of het bijdraagt aan de richting waar je naartoe wilt.

Soms is wat meer onderzoek nodig. Zijn er aannames die we eerst moeten valideren? Is er bijvoorbeeld een API koppeling mogelijk met de boekhoudsoftware? Hoe kunnen anderen koppelen met mijn software? Wat is het effect van de oplossing op mijn sustainable development goals? Met research en analytics (ook bij jou op locatie) kunnen wij in korte tijd de antwoorden op jouw vragen vinden. De resultaten en ons advies zetten we vervolgens in een kort rapport. 

Stap 2: Idee uitwerken tot concept

Je hebt een idee voor een app, of een oplossing bedacht voor een probleem, en je wilt dit gaan laten maken. Misschien heb je zelf al een goed beeld hoe het eruit komt te zien, maar hoe zorg je ervoor dat ontwikkelaars het juiste bouwen?

Met conceptontwikkeling geef je structuur aan je ideeën. We helpen je bij het afstemmen van de waardepropositie op de gebruikers en het vastleggen van de functionele wensen. Je mag hierbij van ons verwachten dat we met je meedenken en frisse nieuwe perspectieven bieden.

Het resultaat is een concept dat je kunt presenteren, prototypen, testen en laten ontwikkelen

Stap 3: Een gezonde business case

Een concept is pas interessant om te ontwikkelen wanneer het meer oplevert dan het kost. Dat kan in de vorm van geld zijn, door besparingen of extra verkopen, maar ook op andere manieren. Denk bijvoorbeeld ook aan meer werkplezier voor je medewerkers of je bijdrage aan duurzaamheid.

Om je business case te valideren maken we een inschatting van de kosten, zoals de ontwikkeling en het maandelijkse beheer. Daarnaast zoeken we samen met jou naar het beste business model en de opbrengsten die daarbij horen.

Op basis van deze gegevens kunnen we een eerlijk advies geven of je concept haalbaar en duurzaam is. Niet alleen economisch, maar ook qua techniek en omgeving.

Stap 4: Ontwikkeling begint met een plan

Zodra je weet dat de oplossing interessant is om te laten bouwen, dan is het handig om een planning te hebben. Een roadmap geeft je inzicht wanneer je wat kan verwachten en maakt het makkelijker om andere activiteiten, zoals trainingen of marketing, erop af te stemmen.

In dit ontwikkelplan wordt opgenomen wanneer het prototype getest kan worden, wanneer je de eerste versie van de software (MVP) kan lanceren en welke toekomstige updates er gepland zijn.

Hoe deze planning ingevuld wordt is afhankelijk van de partij die de maatwerk software gaat ontwikkelen en de capaciteit die daar is. In-house met eigen medewerkers, volledig uitbesteden of een partnership zijn allemaal mogelijk.

De roadmap moet je blijven bijwerken. Nieuwe inzichten, nieuwe marktomstandigheden en nieuwe technologie kunnen leiden tot aanpassingen in je concept en je planning.

Je idee voor een app, platform of oplossing bespreken?

Misschien vind je het wel lastig of eng om je app idee of innovatieve oplossing met iemand anders te bespreken. Zouden ze begrijpen wat ik wil? Gaan ze zelf aan de slag met mijn idee? Wederzijds vertrouwen is volgens ons de basis van een goede relatie. Wij komen graag bij je op de koffie om kennis te maken, maar je bent ook van harte welkom bij ons op kantoor. Neem contact met ons op en we plannen snel een (geheel vrijblijvende) afspraak!