Xamarin app ontwikkeling

Als je app op verschillende toestellen moet kunnen werken (zoals iOS en Android) en je een beperkt budget hebt, dan is het app-ontwikkelplatform Xamarin een interessante optie. We hebben als Xamarin ontwikkelaar al diverse succesvolle apps mogen ontwikkelen, waaronder de apps van DELA en Sjipit. Dankzij onze expertise kunnen wij de app ontwikkelen, maar we kunnen je ook bijstaan met handige adviezen om jouw app te verbeteren.

  • Goedkope optie voor app-ontwikkeling op verschillende platformen,
  • Betrouwbaar en stabiel platform,
  • Slimme keuze voor bedrijven met .NET kennis in huis.

Xamarin: Cross-platform development

Xamarin is een cross-platform ontwikkelomgeving waarmee je een groot deel van de code kunt hergebruiken voor iOS, Android en Windows apps.

Dit betekent doorgaans dat je 30% tot 40% goedkoper uit bent t.o.v. twee losse volledig native iOS en Android apps. De keerzijde is dat je iets minder flexibel bent in de UX/UI van de apps. Daarnaast zijn ook niet alle componenten van derden geschikt voor Xamarin.

Dit app-ontwikkelplatform is heel geschikt om een Minimum Viable Product (MVP) op de markt te brengen. Als je app succesvol wordt en je hebt de inkomsten of fondsen voor doorontwikkeling, dan kan je later altijd besluiten om de app te migreren naar losse native apps.

Microsoft Xamarin logo

Powered by Microsoft

De basis voor deze cross-platform omgeving is een variant van het Microsoft .NET framework met de naam Mono. Deze variant van het .NET framework is oorspronkelijk ontwikkeld voor besturingssystemen zoals Linux en macOS. In 2011 is het bedrijf Xamarin opgericht voor het onderhoud en de doorontwikkeling van Mono. De jaren erna is Mono uitgebreid met meer componenten en ontwikkeltools, waardoor het Xamarin platform is ontstaan. Met dat platform werd het ook mogelijk om mobiele apps te ontwikkelen op basis van het .NET framework.

In 2016 is het bedrijf en het platform overgenomen door Microsoft. De strategische keuze van dit grote softwarebedrijf geeft ons, als Xamarin ontwikkelaar, het vertrouwen dat dit een betrouwbaar en stabiel platform is.

Microsoft Visual Studio logo

Xamarin app ontwikkelen

De apps die wij met Xamarin programmeren zijn meestal voor iOS en Android, maar het is ook mogelijk om UWP (Universal Windows Platform) apps te maken. Dit type apps kan bijvoorbeeld op Windows 10 tablets worden gebruikt.

We schrijven de apps in Microsoft Visual Studio. Dit kan zowel op Windows als op de Mac. Hiervoor kunnen we de programmeertalen C# en F# gebruiken. Deze talen zijn ook oorspronkelijk ontwikkeld door Microsoft in 2001 en 2005. De belangrijkste bouwblokken voor dit soort apps zijn het .NET framework en het grote aantal beschikbare NuGet componenten (packages).

Een Xamarin programmeur kan extra voordeel halen uit cross-platform development door gebruik te maken van Xamarin Forms. Je ontwerpt en ontwikkelt één user interface en het werkt vervolgens op alle ondersteunde platformen. Hierbij wordt ook zoveel mogelijk rekening gehouden met hoe de UX zou moeten zijn op elk platform.

App stores

De apps die uiteindelijk gegenereerd worden met Xamarin zien er gewoon uit als native apps. Ze kunnen dan ook via de normale kanalen geüpload worden naar de Apple App Store, Google Play Store en/of Microsoft Store.

Kunnen wij jou als Xamarin ontwikkelaar of adviseur van dienst zijn? Wij maken graag een afspraak om de opties te bespreken! Je kunt ons telefonisch bereiken op 076 204 3111 of gebruikmaken van het contactformulier.