Als eigenaar van een mobiele app wil je meestal meer dan alleen veel downloads. Je hebt actieve, betrokken gebruikers nodig om je platform levendig en rendabel te maken of te houden. Het proces om dat te bereiken en te verbeteren heet “mobile engagement” en heeft vaak ook overlap met “marketing automation”. Hieronder 4 tips om app-gebruikers real-time te informeren en te activeren met push notificaties en e-mails.
1 – Kies slim de kanalen
Er zijn verschillende mogelijkheden om app gebruikers te informeren en te activeren. Twee bekende kanalen zijn push notificaties en e-mail. Allebei hebben ze hun voor- en nadelen. Het voordeel van e-mail is dat je de gebruiker ook kan informeren over gebeurtenissen op je platform als de bijbehorende app nog niet of niet meer geïnstalleerd is. Het voordeel van push notificaties is dat de functionaliteit ervan goed geïntegreerd is in het mobiele besturingssysteem. Dit biedt meer mogelijkheden qua interactie en geeft de gebruiker meer controle over de weergave.
Bij elke gebeurtenis op je platform moet je je afvragen of het het waard is om de gebruiker hierover te informeren. Sommige berichten zijn belangrijk en wil je misschien zowel via een push notificatie als e-mail sturen. Andere berichten zijn misschien vluchtiger van aard, waarvoor alleen een push notificatie voldoet. Wil je iemand informeren over de veiligheid van zijn of haar account, dan is alleen per e-mail verstandiger.
Naast het direct versturen van berichten bij gebeurtenissen, kan je ook berichten op gezette tijden sturen. Hiermee kan je gebruikers aansporen om bepaalde functionaliteit te gebruiken of (waar relevant) herinneren aan oudere gebeurtenissen.
Vergeet niet om waar nodig opt-in te bieden. Niet alleen voor compliance met Europese wet- en regelgeving, maar ook om gebruikers te laten aangeven in welke berichten ze geïnteresseerd zijn.
2 – Ondersteun ‘deep links’
Stuur je je app gebruikers berichten via push, e-mail of een ander kanaal? Zorg dan dat ze vanuit die berichten met één klik of tap bij de relevante informatie of functionaliteit komen.
Wil je vanuit je e-mail linken naar een scherm in je app? Kijk dan naar de mogelijkheden van “universal links”. Als iemand de app niet heeft geïnstalleerd (of de link opent op zijn of haar laptop), dan wordt de bijbehorende webpagina geopend. Dit is vooral interessant voor online diensten met zowel een mobiele app als een web app.
Ook bij push notificaties kan je -onzichtbaar voor de gebruiker- extra informatie meesturen. Bij het aanklikken van de notificatie kan de app uit die extra informatie halen welk scherm en welke informatie getoond moet worden.
Elke deep link die je wilt ondersteunen met je app, moet ook geprogrammeerd worden. Standaard zal namelijk alleen de app geopend worden als je op de notificatie of universal link klikt.
3 – Personaliseer e-mail & push-berichten
In tegenstelling tot drukkerijen, kan software vrij eenvoudig helpen bij het personaliseren van berichten. Spreek je gebruiker af en toe aan met zijn of haar voornaam, maar overdrijf ook niet. In een echt gesprek noem je ook niet in elke zin de voornaam van de ander.
Soms betekent dit ook dat je wil vragen naar het geslacht, zodat je in berichten aan anderen gebruik kan maken van de juiste bezittelijke voornaamwoorden, zoals “Tom heeft iets gepost op zijn tijdlijn” of “Sophie heeft haar profielfoto aangepast”.
Afhankelijk van je app is er misschien nog meer informatie waarmee je kan personaliseren. Verplaats je in de gebruiker en vraag gebruikers ook hoe ze de communicatie van de app ervaren. De “tone of voice” moet blijven passen bij je merk en product.
4 – Geef analytics een dubbele rol
Analytics is belangrijk om het effect van de communicatie met je gebruikers te meten. Op basis van de metingen kan je vervolgens je product of marketing verder verbeteren. Naast deze handmatige aanpassingen, kan je analytics ook gebruiken als trigger om andere “user engagement” of “marketing automation” processen te starten of bij te sturen.
Denk bijvoorbeeld aan iemand die een productpagina in je app heeft bekeken, maar niet is overgaan tot aankoop. Deze gebruiker kan je misschien later nog een keer via een push bericht activeren tot aankoop van het product. Of wijzen op vergelijkbare producten die nog niet zijn bekeken.
Zo wordt analytics niet alleen een meet-gereedschap, maar ook een middel om je gebruikers op een relevante manier te activeren.
Tools voor mobile user engagement
Er zijn op internet diverse user engagement tools te vinden die je kan integreren in je apps. Ook wij hebben een aantal ‘slimme’ componenten ontwikkeld die perfect samenwerken met back-ends die werken op basis van Everdune Cloud. Deze app-componenten maken het eenvoudiger om interactie met gebruikers en marketing verder te automatiseren. De terugverdientijd voor het gebruik hiervan is vaak een no-brainer.
Hoeveel tijd ben je nu kwijt met het updaten van je mailinglist? Of met het sturen van een mailing naar een bepaalde groep? Met onze Mailchimp connector worden de app gebruikers automatisch gesynchroniseerd met je Mailchimp list. De naam van de gebruiker -en eventuele andere informatie- staat gelijk in Mailchimp en kan gebruikt worden voor segmentatie en personalisatie (zie tip 3).
Ook het toevoegen van een gebruiker aan één of meerdere Mailchimp groepen is geen probleem. Zo kan je bijvoorbeeld een aparte groep maken met nieuws over andere producten en diensten. Pas als de gebruiker in de app toestemming heeft gegeven voor dit soort berichten, wordt hij of zij toegevoegd aan die groep. Eenvoudig, relevant en GDPR compliant.
Daarnaast bieden we ook een Analytics app-component. Hiermee kan je het gebruik van je app meten, waarbij alle meetgegevens binnen de EU blijven en niet gedeeld worden met anderen. Deze meetinformatie leidt tot meer en betere inzichten over je doelgroep. Bijvoorbeeld, hoe lang de app gemiddeld per keer gebruikt wordt en welke functionaliteiten populair zijn. Vervolgens kan in het backend ook logica gerealiseerd worden, waarbij metingen gebruikt kunnen worden als trigger om andere processen te starten (zie tip 4).