Video en cloud – de perfecte combinatie voor marketeers

Geplaatst door Ralfop 21 februari 2018

Video speelt een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks leven en dus ook in het leven van marketeers. Een serie op Videoland of Netflix, je story op Instagram en een gepersonaliseerde commercial op facebook. De opkomst van snel flat-fee internet maakt het natuurlijk makkelijker om filmpjes overal en altijd te maken, bekijken en delen. Maar ook de cloud heeft een belangrijke rol in het succes van online video. In de volgende paragrafen een korte uitleg van de verschillende fases en de rol van cloud-technologie daarin.

Opslag: schaalbaar en tijdelijk

Video’s zijn vaak grote bestanden die, afhankelijk van de lengte en de kwaliteit, soms gigabytes groot zijn. Nog afgezien van de verwerking kan opslag al een uitdaging zijn. Cloud-providers kunnen voor de opslag van de videobestanden zorgen, zonder dat je daar zelf eerst de hardware voor moet aanschaffen. Daarnaast kan in de cloud de opslagruimte snel en eenvoudig meegroeien als dat nodig is. Zijn het video’s voor een marketingcampagne? Dan heb je de opslag waarschijnlijk maar tijdelijk nodig. Je verwijdert dan achteraf de content en je kosten worden automatisch lager.

Converteren: geschikt voor elk toestel

Het videobestand wat uit je camera of editing-software komt is in een bepaald formaat. Misschien kan je het gelijk al afspelen op je eigen smartphone of laptop. Maar dat wil nog niet zeggen dat de video dan op elk apparaat af te spelen is.

De ondersteuning van videoformaten kan per afspeelapparaat (smartphone, laptop, smart tv) verschillen. Daarnaast wil je als leverancier van de videocontent ook rekening houden met waar en hoe de gebruiker de video gaat bekijken. Is dat op een smartphone via een 4G verbinding? Dan wil je misschien de video in een kleiner formaat en lagere kwaliteit sturen. Kijkt iemand de video op een 4K smart televisie met Wifi, dan moet de kwaliteit hoog zijn.

Het proces waarbij video’s worden omgezet naar diverse formaten noemen we video transcoding. Met cloud-diensten kan je dat transcoderen snel en geautomatiseerd doen zonder dat je daar zelf computers voor moet aanschaffen. Ook is het mogelijk om extra bewerkingen te doen tijdens dit proces. Een eenvoudig voorbeeld is het toevoegen van een watermerk of bedrijfslogo. De outputvan deze conversies kan ook weer opgeslagen worden op de cloud-servers.

Distribueren: live en on-demand

Als je dan de video in het juiste formaat hebt, dan moet het nog gedistribueerd (verzonden) worden naar het device van de kijker ergens op de wereld. Via een zogenaamd Content Delivery Network (CDN) kan een website of app de video ophalen van een cloud-server die geografisch in de buurt staat, zodat dit zo snel en efficiënt mogelijk gebeurt.

Ook is het mogelijk om live-video’s via de cloud te distribueren naar duizenden of miljoenen kijkers. De kwaliteit van de video kan zich automatisch aanpassen aan de snelheid van de verbinding van de gebruiker. De kijker hoeft dan niks te missen. Ook niet als de verbinding wat langzamer is.

Analyseren: kijkgedrag

Voor marketeers is het natuurlijk interessant om te weten wat voor soort kijkers er zijn. Wat is de effectiviteit van deze video-commercial op de diverse doelgroepen? Welke advertenties zijn het meest relevant om te tonen aan de kijker van deze serie?

Door beeldherkenning op scenes te combineren met het klikgedrag van gebruikers kan je veel te weten komen over de kijker. Welke scenes zijn populair, bij welke acteurs of actrices wordt vooruit gespoeld of op welk moment stopt de gebruiker het afspelen.

De stroom aan clicks verwerken, het toepassen van beeldherkenning en machine learning zijn technieken die veel rekenkracht kosten. Door gebruik te maken van clouddiensten, gebruik je alleen de hardware en rekenkracht op het moment dat er gekeken wordt.

Aan de slag met de cloud!

Kortom, cloud-technologie is een waardevol middel voor bedrijven om videomateriaal te verspreiden en er tegelijkertijd mee te leren van kijkers. Heb je al ervaring met Amazon Web Services en kan je een beetje programmeren? Kijk dan naar de mogelijkheden van bijvoorbeeld AWS Elemental, Amazon Elastic Transcoder en Amazon CloudFront.

Ook wij kunnen je helpen met het ontwikkelen van een maatwerk online videoplatform. Waar nodig met hulp van video-professionals in ons netwerk. Met Everdune Cloud bieden we daarnaast beveiliging, volledig beheer en continue monitoring van jouw platform op onze cloud-infrastructuur. Ook wij maken gebruik van AWS, dus we kunnen snel de juiste koppelingen leggen met de video services van Amazon.


Wil je hier meer over weten? Lees dan verder in de gerelateerde artikelen: