Innovatie in de financiële dienstverlening

Geplaatst door Ralfop 24 oktober 2017

FinTech, de combinatie van financiële dienstverlening en technologie, is een hot topic. De rubriek De Kwestie (pdf) in nummer 25-1 van het magazine De Actuaris (van het Koninklijk Actuarieel Genootschap) bevatte daarom de volgende stelling:

“FinTech startups zijn de redding van de verzekerings- en pensioenbranche”

Op verzoek van de redactie heb ik daar mijn mening over gegeven:

“De verzekerings- en pensioenbranche moet mee met technologische ontwikkelingen en haar doelgroep om relevant en onderscheidend te blijven. Dit kan met hulp van externe FinTech startups, maar ook door zelf op zoek te gaan nieuwe businessmodellen. Bevorder ondernemerschap binnen de organisatie en geef interne startups vrijheid om nieuwe concepten te (laten) ontwikkelen en in de markt te testen.” (bron: De Actuaris #25-1)

Kortom, startups zijn niet per definitie een redding. Je zal als bedrijf jezelf moeten blijven vernieuwen en aanpassen. De basis hiervoor vraagt misschien om een verandering in cultuur en management.

Risico’s

Veel verzekerings- en pensioenbedrijven hebben afdelingen die alleen maar bezig zijn met het beperken van risico’s. Compliance is uiteindelijk in het belang van de klant. Maar vernieuwing van je diensten is ook in het belang van de klant. Als je wil innoveren, dan moet je ook anders omgaan met de risico’s. Risico’s moeten dan afgewogen worden tegen de voordelen die een innovatie kan bieden. Daar is goede samenwerking tussen alle afdelingen voor nodig. Dus betrek niet alleen marketing, maar bijvoorbeeld ook IT/security en customer support tijdig in het proces.

Interne startups

Meerdere bedrijven (in finance, software en andere branches) innoveren succesvol door een klein team los te maken van de dagelijkse werkzaamheden en ruimte te geven om te experimenteren. Soms kan een nieuwe dienst kannibaliseren op de bestaande business. Dat soort tegenstrijdige belangen kan je op die manier enigszins voorkomen. Zo’n team kan binnen bepaalde kaders (de missie van het bedrijf of bepaalde doelen) nieuwe diensten bedenken, maken en testen.

Benieuwd wat Everdune Mobile voor je (financiële) organisatie kan betekenen? Ik kom graag langs!


Wil je hier meer over weten? Lees dan verder in deze gerelateerde artikelen: