Big data, machine learning en AI

Of je nu werkzaam bent in logistiek, zorg, agrifood of een andere sector, overal wordt data (bewust of onbewust) aangemaakt. De vraag is alleen of de juiste gegevens worden opgeslagen en wat je er vervolgens mee doet. Met goede data en slimme algoritmes zijn er ineens veel meer dingen mogelijk, waardoor je kosten kan verlagen, omzet verhogen en duurzaamheid verbeteren. Met nuttige big data oplossingen wordt je een voorbeeld voor veel andere organisaties.

Wij kunnen je onder andere helpen bij:

  • Verzamelen en opslaan van big data
  • Structuren en koppelen van informatie
  • Toepassen van Machine Learning algoritmes
  • Ontwikkeling van gebruiksvriendelijke dashboards
  • Ontwikkeling van chatbots en voice assistants

Verschillende soorten data

Cloud maakt het makkelijker

Met de komst van cloudcomputing werd het eenvoudiger en goedkoper voor bedrijven en instellingen om grote hoeveelheden data op te slaan. Big data was geboren. Ook technologie zoals machine learning (en het overkoepelende thema artificial intelligence, AI) zijn toegankelijker geworden door de cloud. Hiervoor is namelijk vaak voor kortere tijd veel rekencapaciteit nodig. Daar is de cloud perfect voor.

Data als basis voor nieuwe oplossingen

Veel bedrijven hebben interesse in big data en machine learning (ML) door de mogelijkheden die het kan bieden. Maar als een specialist gaat kijken bij die bedrijven, dan blijkt vaak dat ze nog niet de data hebben die nodig is voor die nieuwe toepassingen. Er ontbreekt informatie, het is nog onvoldoende of het wordt nog helemaal niet opgeslagen.

Zorg er dus eerst voor dat zoveel mogelijk informatie goed wordt opgeslagen. Informatie die nu nog niet relevant lijkt, is dat misschien in de toekomst wel. Gegevens kunnen afkomstig zijn uit allerlei systemen en apparaten. Denk bijvoorbeeld aan barcode scanners, boordcomputers, sensors op machines en natuurlijk ook invoer van gebruikers. Wij helpen je graag bij het correct structureren en opslaan van alle gegevens, zodat ze in de toekomst ook bruikbaar zijn voor nieuwe big data oplossingen.

Deep learning

Platform voor leren, beoordelen en voorspellen

Als je voldoende (geprepareerde) data hebt, dan kan je die gebruiken om machine learning modellen te trainen. Gebruik je hiervoor een zogenaamd neuraal netwerk, dan wordt het deep learning genoemd. Zodra het model getraind is, dan kan je daarmee nieuwe informatie analyseren. Bijvoorbeeld met een platform objecten herkennen en lokaliseren in foto’s of video’s d.m.v. image recognition en object detection. Ook kan je op basis van historische informatie en getrainde modellen toekomstige gebeurtenissen voorspellen. Dat principe wordt bijvoorbeeld gebruikt om machines op het juiste moment te onderhouden (predictive maintenance).

Informatie zichtbaar maken op een dashboard app

Informatie zichtbaar maken en delen

Data wordt pas waardevol als je het zichtbaar maakt of er andere processen mee gaat aansturen. Voor inzicht kan je standaard analytics software gebruiken zoals Tableau, maar soms heb je iets nodig dat afgestemd is op jouw bedrijf, werkproces en IT infrastructuur. Wij kunnen jouw waardevolle informatie zichtbaar en beheersbaar maken in een dashboard applicatie. Dit dashboard kan je bijvoorbeeld tonen op grote schermen in een hal, zodat je medewerkers op basis van realtime inzicht ook zelf de beste keuzes kunnen maken. Je kan ook inloggen op deze web app via een laptop of smartphone, zodat je zelf de data kan bewerken of delen met de juiste mensen.

Na het verwerken van data met algoritmes kan je de resultaten ook weer gebruiken om andere processen aan te sturen. Deze acties kunnen eenvoudig zijn, zoals het sturen van een notificatie naar een medewerker als een algoritme heeft geconstateerd dat er iets gedaan moet worden. De aansturing kan ook complexer of meer geautomatiseerd zijn. Bijvoorbeeld het laden van accu’s automatisch starten zodra een algoritme bepaalde voorspellingen heeft gedaan over de stroomprijs.

Toepassingen van artificial intelligence

Artificial intelligence of AI is een verzamelnaam voor verschillende technieken en algoritmes om machines zelf beslissingen te kunnen laten nemen. Op basis van ontwikkelingen uit AI zijn toepassingen ontstaan zoals de chatbot, voice assistant en zelfsturende auto’s.

Cloud providers, zoals Amazon Web Services, bieden componenten waarmee bedrijven sneller dit soort innovatieve toepassingen kunnen ontwikkelen. Wij helpen je graag bij het integreren van deze componenten in jouw applicaties of werkprocessen. Bijvoorbeeld door je dienstverlening uit te breiden naar een chatbot op WhatsApp of Facebook Messenger. Wil je informatie of diensten ook handsfree beschikbaar maken voor je medewerkers of klanten? Dan zijn voice assistants de oplossing.

Data has a better idea

Beginnen met big data oplossingen is eenvoudig

Je kan pas waarde halen uit je data als je het digitaliseert. Dus begin met vastleggen van informatie uit bronnen zoals processen, machines en mensen. Wij helpen je graag bij het koppelen van informatiebronnen aan schaalbare databases en data lakes. Samen met jou kunnen we vervolgens stap voor stap meer gaan doen met de data die je hebt.

Benieuwd of wij jou kunnen helpen om meer te doen met je data? Wij komen graag bij je langs om kennis te maken en jouw situatie te bekijken.


Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan verder in deze gerelateerde blog-artikelen: