Ongeveer 5 jaar geleden ging de eerste versie van de Routeradar app voor iPhone en Android live. Een goed moment om terug te kijken op de ontwikkeling van de native apps voor RTL. Een project waar we nog steeds trots op zijn. Zowel vanwege de techniek onder de digitale motorkap, als vanwege het grote bereik en gebruik van de apps.
De vraag: platform voor verkeersinformatie
RTL Weer & Verkeer wilde graag als aanvulling op Buienradar ook een mobiele app waarmee mensen op basis van hun locatie geïnformeerd konden worden over de verkeerssituatie. Het platform (wat naast de apps ook bestond uit een website) kreeg de naam Routeradar.
Eén van de belangrijke onderdelen van de app was “Just Drive”. Hiermee kon je gewoon gaan rijden en werden files, snelheidscontroles, wegwerkzaamheden en andere situaties die zich voor je op de weg bevonden automatisch getoond. Met slimme algoritmes werd zo accuraat mogelijk berekend hoever je daar nog verwijderd van was. Daarnaast moesten gebruikers in staat zijn om zelf melding te maken van allerlei situaties op de weg: 'crowdsourcing'.
Aanpak: Native en OpenStreetMap
We werden door internetbureau HUSS benaderd om samen met hen het Routeradar platform te ontwikkelen. Hierbij waren wij verantwoordelijk voor de realisatie van de native apps en zij voor het backend en de website. Vanwege het intensieve gebruik van GPS en de benodigde performance voor o.a. Just Drive, is in overleg met alle partijen ervoor gekozen om native apps te ontwikkelen.
Door op het backend gebruik te maken van OpenStreetMap (OSM) data, komen de locaties van de files exact overeen met het OSM-kaartmateriaal zoals dat gebruikt wordt in de iOS en Android app. De standaard ‘maps’ van iOS en Apple verschillen namelijk van elkaar.
Na een studiefase waarin de technische haalbaarheid werd getest en een aantal maanden van ontwikkeling en testen, ging in oktober 2014 de nieuwe Routeradar app live. De nodige media-aandacht voor Routeradar zorgde direct al voor veel downloads.
Doorontwikkeling: Navigatie en in-app aankopen
Het is altijd goed om te beginnen met een MVP (Minimum Viable Product) en vervolgens op basis van feedback het product aan te passen of uit te breiden. Zo werd in 2015 op verzoek van veel gebruikers Routeradar versie 2.0 uitgebracht met navigatie. Files en flitsers konden daarmee ook op je volledige route worden gevonden en getoond. Daarnaast bood dit het extra voordeel om de kaart ook in 3D te bekijken. Doordat er al gebruik werd gemaakt van OpenStreetMap was het een efficiënte keuze om ook navigatie te integreren dat gebruik maakt van OSM data.
De gratis app biedt vrijwel alle functionaliteit. Alleen door middel van een abonnement wat in de app gekocht kan worden (in-app purchase) kunnen de kaarten van alle landen van Europa offline gebruikt worden, zijn advertenties uitgeschakeld en een aantal andere extra’s ook beschikbaar.
Navigatie en in-app aankopen zijn goede voorbeelden van functionaliteiten die vaak makkelijker en beter te integreren zijn in echte native apps, dan in cross-platform apps of web apps.
Resultaten
Routeradar was en is een veelgebruikte app die regelmatig in de toplijsten van de app stores is te vinden. Met een relatief beperkt budget (vergeleken met apps zoals Google Maps) is toch een vrij complete navigatie- en verkeersapp gerealiseerd. Eind 2018 is Routeradar door RTL verkocht aan ARS Traffic & Transport Technology.
De samenwerking met RTL is altijd goed. De productmanager van RTL zegt daarover:
“Everdune is betrokken, gaat voor kwaliteit en denkt mee in oplossingen. Jullie zijn soms wat eigenwijs, dat heeft zijn voor- en nadelen maar is meestal positief ;-) Voor kwalitatief hoogstaande en complexe oplossingen moet je Everdune inschakelen!”
Daarnaast is de kennis die we met het team hebben opgedaan bij Routeradar ook waardevol voor andere diensten en afdelingen. Zo hebben we componenten ontwikkeld voor andere apps van RTL die ook op een batterij-zuinige manier ‘location based’ notificaties moeten geven.