Airbnb, Uber, Spotify en Picnic. Allemaal bekende en snelgroeiende bedrijven waarbij een digitale dienst -hun platform- de kern is van de propositie. Een eigen platform hebben is niet alleen nuttig voor grote tech-bedrijven die consumenten bedienen, maar ook voor jou! Of je nou B2B of B2C werkt, een dienst wilt bieden aan je medewerkers of klanten, een MKB’er of grote maatschappelijke organisatie bent; iedereen kan voordeel halen uit een eigen digitaal platform.
Voordat ik 5 redenen geef waarom ik denk dat jij ook een digitaal platform nodig hebt, is het misschien handig om eerst uit te leggen wat wij verstaan onder ‘platform’. De definitie is niet altijd even duidelijk, maar wij omschrijven het als de verzameling van digitale kanalen (zoals apps en websites) en serversoftware op een schaalbare & uitbreidbare infrastructuur. Onze definitie is daarmee misschien net iets breder of anders dan je gewend bent.
1. Fundering voor je digitale strategie
Het woord ‘platform’ geeft al aan dat het een bouwwerk is dat bijvoorbeeld mensen of dingen kan dragen. Zo kan je een digitaal platform ook zien als de fundering voor je digitale strategie. Het biedt de basis waarop je nieuwe digitale diensten kan bouwen en bestaande processen kan digitaliseren.
Door je denkwijze meer aan te passen naar platformen met modulaire diensten, ga je je hele bedrijfsvoering ook op een andere manier bekijken. Je kan je klanten vernieuwende digitale diensten gaan leveren, nieuwe business modellen worden mogelijk en interne processen kan je anders inrichten.
De cloud speelt hierin een belangrijke rol om je te ontzorgen qua investeringen, techniek en schaalbaarheid.
2. Meer en sneller innoveren
Door de snelle maatschappelijke en technische ontwikkelingen is het belangrijk dat je je als bedrijf ook snel kan aanpassen. Dat betekent nieuwe dingen snel ontwikkelen, valideren bij gebruikers en bijstellen op basis data en feedback.
Sneller innoveren lukt alleen als je digitale infrastructuur daar ook optimaal voor ingericht is. Zo maakt een platform op basis van de cloud het makkelijker (en goedkoper) om te experimenteren met nieuwe technologie of nieuwe diensten. Onderdeel van een goed platform is ook een geautomatiseerd proces waarmee je snel updates kan testen en releasen.
Functionaliteit en digitale diensten realiseren in losse modules zorgt er daarnaast voor dat deze los van elkaar ontwikkeld en aangepast kunnen worden. Dit verhoogt de snelheid van je organisatie en maakt het ook makkelijker om de ontwikkeling van bepaalde onderdelen uit te besteden.
3. Grip op je data
Data is essentieel voor elk bedrijf. Beslissingen worden steeds vaker genomen op basis van de inzichten die uit data worden gehaald. Het backend van een platform kan functioneren als de data-hub van je bedrijf. Zo kunnen verschillende digitale systemen en kanalen via de hub data uitwisselen met elkaar. Deze opzet maakt het ook eenvoudiger om data uit verschillende bronnen te combineren, te structureren en bijvoorbeeld in een dashboard weer te geven.
De schaalbaarheid en security die cloudproviders je platform bieden, maken het makkelijker om grote hoeveelheden data (big data) veilig op te slaan en te verwerken. Dit biedt ook nieuwe mogelijkheden om bijvoorbeeld voorspellingen te kunnen doen met behulp van machine learning.
Respecteer wel op elke plek en op elk moment de privacy van mensen. Geef ze duidelijke informatie wat je met hun gegevens doet, vraag toestemming voor de verwerking en leg alle afspraken vast.
4. Duurzamere bedrijfsvoering
Je digitalisering inrichten in de vorm van modulaire platformen is duurzaam in de meest brede zin van het woord. Door de schaalbaarheid, uitbreidbaarheid en aanpasbaarheid is het een investering waar je lang plezier en voordeel van hebt. Stop met losse onsamenhangende maatwerkapplicaties en zet een structuur neer voor de lange termijn.
Daarnaast kan een cloud-platform ook op andere manier bijdragen aan een positieve impact. Denk aan slimme oplossingen die je helpen om efficiënter gebruik te maken van grondstoffen, anderen helpen hun gezondheid te monitoren of mensen via een app bewuster maken van hun CO₂ footprint.
Grote cloudproviders kunnen hun servers overigens vele malen efficiënter benutten dan wanneer je servers zelf gaat aanschaffen en onderhouden. Dus ook dat is een slimme keuze.
5. Hogere klanttevredenheid
Of het nou je website, app, chatbot of zelfs een fysieke locatie is. Klanten -maar ook je medewerkers, leveranciers en andere partners- verwachten een goede en consistente gebruikerservaring op de kanalen waar zij aanwezig zijn. Met een platform kan je makkelijker stap voor stap digitale kanalen (zoals bijvoorbeeld een app of voice assistant) toevoegen en op elkaar afstemmen. Door eindgebruikers te betrekken bij de ontwikkeling, realiseer je samen een omnichannel gebruikerservaring waar iedereen blij van wordt.
Gebruikers verwachten daarnaast ook dat ze overal en altijd op een snelle manier gebruik kunnen maken van je digitale diensten. Een modulair cloud-platform helpt om je diensten continu beschikbaar te houden. Ook als er even wat meer gebruikers zijn of als er een server uitvalt. Gaat er toch een keer iets mis, dan kan je vaak je platform herstellen nog voordat iemand er iets van merkt.
Droom groot, begin klein
Hopelijk hebben deze 5 redenen geholpen om op een andere manier naar de digitalisering of digitale transformatie binnen je organisatie te kijken. Platformen hoeven niet duur en complex te zijn, want je kan eenvoudig en klein beginnen.