3 feedback P’s van tech naar business

Geplaatst door Ralfop 17 januari 2020

Veel bedrijven en andere organisaties beseffen nog onvoldoende de wisselwerking tussen de bedrijfsvoering en technologie. De ontwikkeling van technologie wordt vaak wel gestuurd door wensen en eisen vanuit de business. Andersom wordt er helaas niet systematisch gekeken naar de feedback-loop van tech naar business.

Deze 3 P’s geven houvast om na te denken over de effecten van technologie op je business:

  • Process
  • People
  • Purpose

1. Process

Veel bedrijven zien techniek voornamelijk als een mogelijkheid om bestaande processen te automatiseren. Als je echter breder naar de mogelijkheden van nieuwe technologie kijkt, dan kan je ook de processen zelf aanpassen en vernieuwen. Die technologie kan al aanwezig zijn binnen je eigen organisatie, maar ook innovatieve technologie zijn die nu toegankelijker is geworden. Denk bijvoorbeeld aan artificial intelligence (AI) of internet of things (IoT).

Bij digitaal volwassen organisaties is er vrijwel continu een wisselwerking tussen het vernieuwen van technologie en het vernieuwen van processen. Procesvernieuwing is meer dan efficiëntie. Het zorgt voor waardevollere proposities en een hogere klanttevredenheid.

2. People

Als processen veranderen, dan veranderen soms ook de skills die benodigd zijn bij je mensen. Dat kunnen nieuwe technische skills zijn, maar ook andere vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het leveren van support via social media. Wordt support via dat kanaal belangrijker dan je telefonische support, dan heb je meer mensen nodig die goed en leuk kunnen schrijven.

Processen veranderen over het algemeen vaker dan de benodigde skills en de teams. Mensen zijn de motor van elke organisatie. Daar moet je zuinig op zijn. Soms kun je ook al veel bereiken door teams anders in te delen of mensen om te scholen.

3. Purpose

Nieuwe technologie, nieuwe processen en nieuwe menselijke inzichten kunnen leiden tot andere proposities. Een nieuwe dienst of een nieuw verhaal. In sommige gevallen zijn dit de puzzelstukken die inspiratie geven tot het opstellen van een nieuwe missie of purpose.

Je purpose moet je uiteraard niet elke maand aanpassen, want dan weten je medewerkers, klanten en partners niet meer waar je naartoe wilt. Wil je meer zekerheid hebben of je nieuwe of aangepaste propositie aansluit op de markt? Test en valideer deze dan eerst.

Van DevOps naar BizTech 

Naast bovenstaande P’s zijn er in elke organisatie nog veel meer relaties en combinaties te vinden tussen technologie en business. Zonder twijfel gaan we de komende tijd meer over “BizTech” vertellen, wat volgens ons de opvolger is van DevOps en (de iets nieuwere term) DevSecOps. De voordelen van nieuwe technologie -zoals cloud en microservices- bij deze wisselwerking zullen dan ook zeker aan bod komen!


(Header-afbeelding van AbsolutVision via Unsplash)